7ήμερες
Διάρκεια
22 – 28 Δεκεμβρίου
Ημερομηνία
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Εισιτήρια πλοίου Πάτρα – Μπάρι με επιστροφή, σε τετράκλινη εσωτερική καμπίνα.
Τέσσερις (4) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3 & 4 αστέρων.
Πρωινό σε μπουφέ καθημερινά στο ξενοδοχείο.
Μεταφορές με σύγχρονο κλιματιζόμενο πούλμαν.
Έμπειρος αρχηγός – συνοδός (κ. Γιάννης Λουκάς).
Τοπικοί ξεναγοί για την ξενάγηση στην Πομπηία, στον γύρο της Ρώμης και στο Βατικανό.
Φόροι εισόδου λεωφορείου εντός πόλεων (check Point), Parking.
Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης & Φ.Π.Α.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ
Εισιτήρια σε αρχ. Χώρους & θέατρα, μουσεία, εκκλησίες και όπου αλλού ζητείται.
Εξτρά ποτά και γεύματα.
Όπου και ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή ως προτεινόμενο.
Δημοτικός Φόρος πληρωτέος απ’ ευθείας στο Hotel (σύνολο €20).

Φιλοδωρήματα και αχθοφορικά

Τιμή Συμμετοχής κατ’ άτομο: 610

Διαφορά Μονόκλινου +135

 

 

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων. Στην Ρώμη, από το Δεκέμβριο η διάσημη μπαρόκ πλατεία Piazza Navona, μετατρέπεται σε μια πελώρια χριστουγεννιάτικη αγορά.  Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πόλης βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Εκεί επίσης στήνεται η φάτνη σε πραγματικές διαστάσεις. Σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη. Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 24ης Δεκεμβρίου. Η φάτνη στην εκκλησία Santa Maria Maggiore λέγεται ότι είναι η παλαιότερη μόνιμη φάτνη. Είναι σκαλισμένη από μάρμαρο, και χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Σε αυτή την εκκλησία μάλιστα πιστεύεται ότι έγινε η πρώτη χριστουγεννιάτικη θεία λειτουργία. Τα μεσάνυχτα με τον ερχομό της 25ης Δεκεμβρίου χτυπούν οι καμπάνες.

Τα Χριστούγεννα στη Νάπολη είναι πραγματικά το κάτι άλλο…Ξακουστές είναι οι παραδόσεις της φάτνης με σκηνές της γέννησης του Χριστού τις οποίες συναντάμε στη Νάπολη ήδη από το 1025! Περπατώντας στα σοκάκια της Νάπολης, είναι αδύνατο να αντισταθείς στην ναπολιτάνικη Χριστουγεννιάτικη κουζίνα. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι φώτα και χρώματα, παραδοσιακή μουσική και όμορφες διακοσμήσεις. Το San Gregorio Armeno είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος στο ιστορικό κέντρο της Νάπολης, διάσημος για τις παραδοσιακές χειροποίητες φάτνες και την τεράστια ποικιλία στολιδιών με θέμα τα Χριστούγεννα.

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 • H ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19 ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ / ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ.
 • Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
 • Η ταυτότητα πρέπει να έχει τα στοιχεία και σε Λατινικούς χαρακτήρες.
 • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας πρέπει να κατατεθούν στο γραφείο μας.
 • Στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι πιθανόν η ξενάγηση να γίνει με χρήση ακουστικών με κόστος €2-€3. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του γκρουπ.
 • Κάποιες φορές, που φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις εντός των επισκέψιμων χώρων, το κόστος του εισιτήριου  ανεβαίνει €3-€5.
 • Τα ωράρια/τιμές ισχύουν ως έχουν αν και υπάρχει η πιθανότητα κάποιας αλλαγής.
 • Καλό παπούτσι για περπάτημα, νερό, καπέλο ηλίου, ομπρέλα (ανάλογα την εποχή)
 • Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς όμως να παραληφθεί κάτι.
 • Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες για το ταξίδι.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 • Πομπηία: ενήλικες €16, 18-25 ετών €2, Κάτω των 18 ετών Δωρεάν.
 • Μουσεία Βατικανού: ενήλικες €30, Κάτω των 18 ετών και οι φοιτητές έως 25 ετών €20 (εισιτήριο + προκράτηση + ακουστικά στα μουσεία + ακουστικά για τον Άγιο Πέτρο), Κάτω των 6 ετών δωρεάν χωρίς ακουστικάΣημείωση: Όσοι ενδιαφέρονται για την ξενάγηση στα μουσεία του Βατικανού, θα πρέπει να το δηλώσουν 15 ημέρες πριν, για την έγκαιρη προαγορά των εισιτηρίων από το γραφείο. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν είναι εγγυημένη η εύρεση εισιτηρίων.

 

Additional information

ΜήναςΔεκέμβριος

1η Ημέρα: Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΑΘΗΝΑ – ΠΑΤΡΑ / ΜΠΑΡΙ (ANEKSUPERFAST

Συγκέντρωση σε προκαθορισμένη ώρα και σημείο στο κέντρο της Αθήνας (θα γίνουν γνωστά με το ενημερωτικό που θα αποσταλεί, μία εβδομάδα περίπου πριν την εκδρομή) και αναχώρηση για το λιμάνι  της Πάτρας.

Άφιξη, τακτοποίηση εισιτηρίων και καμπινών, επιβίβαση στο πλοίο και πλεύση για Μπάρι με αναχώρηση στις 17.30. Διανυκτέρευση εν πλω.

2η Ημέρα: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

ΜΠΑΡΙ – ΠΟΜΠΗΙΑ –  ΡΩΜΗ    

Μετά την άφιξη στο Μπάρι, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για  τον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας, όπου θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση. Η ρωμαϊκή αγορά, τα δημόσια κτήρια, τα λουτρά, τα σπίτια, τα καταστήματα, οι ναοί, οι λιθόστρωτοι δρόμοι και τα ψηλά πεζοδρόμια, είναι όλα εκεί μισοκατεστραμμένα στη θέση τους, αφού ο Βεζούβιος, καταστρέφοντας την πόλη στη μεγάλη του έκρηξη το 79 μ.Χ., τη σκέπασε ολοκληρωτικά με την τέφρα του, διατηρώντας την με αυτόν τον τρόπο στον χρόνο. Συγκλονιστική είναι και η εικόνα των εκμαγείων των νεκρών, που αποτυπώνουν  δραματικά, την τραγική στιγμή του θανάτου τους.

Λίγος χρόνος ελεύθερος και αναχώρηση για την Αιώνια πόλη. Άφιξη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

Σημείωση: Προτεινόμενα  τυπικά ρωμαϊκά  πιάτα: Μπουκατίνι αλ αματριτσιάνα, σπαγγέτι καρμπονάρα, ριγκατόνι αλα γκρίτσια (ορφανή από αυγό καρμπονάρα), τοναρέλι κάτσιο ε πέπε (φρέσκα ζυμαρικά με σάλτσα λειωμένου πρόβειου τυριού και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι), κόντα αλα βατσινάρα (βοδινή ουρά σε κόκκινη σάλτσα), σαλτιμπόκα αλα ρομάνα (λεπτή μοσχαρίσια μπριζόλα με προσούτο), καρτσιόφι αλα τζιουντία (τηγανιτές αγκινάρες). Τοπικό κρασί από Φρασκάτι ή από Καστέλι Ρομάνι.

 

3η Ημέρα: Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

ΆΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ– ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ 

Προγευματίζουμε και αναχωρούμε  για την πόλη κράτος του Βατικανού. Θα ξεναγηθούμε στα περίφημα Μουσεία του, τα οποία περιλαμβάνουν εξαιρετικές και πλούσιες συλλογές αρχαίων και αναγεννησιακών έργων τέχνης. Διασχίζοντας τις στοές και τις αίθουσες με την πλειάδα των αγαλμάτων και εκθεμάτων, τους εντυπωσιακούς τοιχοτάπητες και  τις αίθουσες με τις νωπογραφίες του «θεϊκού» ζωγράφου Ραφαήλ, θα οδηγηθούμε στην Καπέλα Σιξτίνα, που είναι το ιδιωτικό παρεκκλήσι των παπών.

Εδώ θα  θαυμάσουμε τούς παράλληλους βίους του Χριστού και του Μωυσή, δημιουργία των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης όπως Μποτιτσέλι, Περουτζίνο κ.ά. Κυρίως όμως θα μαγευτούμε  με την ανυπέρβλητη Δημιουργία αλλά και την Τελική Κρίση του Μιχαήλ Αγγέλου, που βρίσκονται στην οροφή και πίσω από την Αγία Τράπεζα αντίστοιχα.

Από εκεί θα περάσουμε στο εσωτερικό της μεγαλόπρεπης πατριαρχικής βασιλικής του Αγίου Πέτρου, που είναι χτισμένη πάνω από τον τάφο του Αποστόλου. Το εσωτερικό μας εντυπωσιάζει με το τεράστιο μέγεθός του και τη μεγαλειώδη  αρχιτεκτονική του. Ανάμεσα στα άλλα θα θαυμάσουμε την Πιετά του Μιχαήλ Αγγέλου, το κιβώριο του Μπερνίνι και την πλούσια διακόσμηση από μάρμαρα, αγάλματα και ψηφιδωτά, που στολίζουν τα υπέροχα παρεκκλήσια.

Βγαίνοντας από την εκκλησία, θα βρεθούμε στη μεγάλη και εντυπωσιακή πλατεία, την οποία αγκαλιάζει η ελλειπτική τετραπλή κιονοστοιχία,  που φέρει στην κορυφή της αγάλματα Αγίων, έργο του μεγάλου μαέστρου της τέχνης του μπαρόκ, Τζιανλορέντζο Μπερνίνι. Την πλατεία στολίζουν ακόμα δύο σιντριβάνια και ο μεγάλος αιγυπτιακός οβελίσκος.

Λίγος χρόνος ελεύθερος και θα συνεχίσουμε με την  επίσκεψη στις κατακόμβες του Αγίου Καλλίστου ή της Αγίας Δομιτίλλας ανάλογα και σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα. Οι κατακόμβες, βρίσκονται έξω από τον ιστό της πόλης και είναι υπόγειες στοές, σε διάφορα επίπεδα, με μεγάλο συνολικό μήκος και πολλούς τάφους. Χρησιμοποιήθηκαν για αιώνες από τους εβραίους, αλλά κυρίως από τους χριστιανούς για τον ενταφιασμό των νεκρών τους, αλλά και ως χώρος λατρείας. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά. Υπόλοιπο της ημέρας ελεύθερο.

Το βραδάκι όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν τον συνοδό της εκδρομής, σε μια  βραδινή έξοδο στις όμορφες πλατείες της πόλης. Η έξοδος θα γίνει με τα πόδια ή κατά περίπτωση χρησιμοποιώντας κάποιο δημόσιο μέσο, με κατ’ ιδίαν έξοδα.  Διανυκτέρευση.

4η Ημέρα: Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΓΥΡΟΣ ΡΩΜΗΣ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αμέσως μετά  θα ξεκινήσουμε τη γνωριμία   της ιστορικής αυτής πόλης. Θα αρχίσουμε από το αμφιθέατρο των Φλάβιων, δηλαδή το διάσημο Κολοσσαίο. Το τεράστιο μέγεθος του, είναι αδιάψευστη μαρτυρία του μεγαλείου αλλά και της βαρβαρότητας της αρχαίας Ρώμης.

Συνεχίζουμε διασχίζοντας την οδό των αυτοκρατορικών αγορών με κατεύθυνση τον λόφο του Καπιτωλίου. Σε αυτή τη διαδρομή, βλέποντας τα σημερινά ερείπια των Ρωμαϊκών και Αυτοκρατορικών αγορών, μπορούμε να γνωρίσουμε το εμπορικό, διοικητικό, πολιτικό αλλά και θρησκευτικό κέντρο της αρχαίας Ρώμης. Πάνω στον λόφο του Καπιτωλίου είναι εξαιρετική η θέα προς τη ρωμαϊκή αγορά και αριστουργηματική η πλατεία, πλαισιωμένη από το  Δημαρχείο, τα δύο κτήρια των Μουσείων του Καπιτωλίου, τη μεγάλη σκάλα και το έφιππο άγαλμα του Μάρκου Αυρηλίου. Η ομορφιά της πλατείας οφείλεται  στον σχεδιασμό και στις δημιουργικές παρεμβάσεις της ιδιοφυίας του Μιχαήλ Αγγέλου.

Πολύ κοντά βρίσκεται και η κεντρική κομβική πλατεία της Ρώμης, η Πιάτσα Βενέτσια. Παίρνει το όνομά της από το βενετσιάνικο μέγαρο του 15ου αιώνα που υπάρχει σ ‘αυτή. Σήμερα μουσειακός χώρος, υπήρξε στο παρελθόν  κυβερνητική έδρα του Μουσολίνι για περίπου δύο δεκαετίες. Στην πλατεία υπάρχει το τεράστιο και εντυπωσιακό μαρμάρινο Μνημείο της Πατρίδας ή Βιττοριάνο, αφιερωμένο στην Ένωση της Ιταλίας και στον πρώτο της βασιλιά, Βίκτωρα Εμμανουήλ τον β’.

Συνεχίζοντας μέσα από στενά, φθάνουμε μπροστά από το διασημότερο σιντριβάνι της Ρώμης, την ξακουστή Φοντάνα ντι Τρέβι. Ένα κέρμα, μια ευχή και πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες.

Κατόπιν διασχίζοντας κάθετα τη βία ντελ Κόρσο, τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης, συναντάμε την Πιάτσα Κολόνα  με τη μεγάλη θριαμβική στήλη και το πρωθυπουργικό μέγαρο. Δίπλα βρίσκεται και η Πιάτσα ντι Πιέτρα με τον ναό του Αδριανού. Λίγο πιο κάτω, τα στενά μας οδηγούν στην Πιάτσα Ροτόντα και στο υπέροχο Πάνθεον, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ρωμαϊκά μνημεία.

Δεν θα παραλείψουμε βέβαια να επισκεφθούμε και τις πανέμορφες πλατείες Πιάτσα Ναβόνα με το εντυπωσιακό σιντριβάνι των τεσσάρων Ποταμών, καθώς και την Πιάτσα ντι Σπάνια  με τα περίφημα Ισπανικά Σκαλιά.  Χρόνος ελεύθερος  για καφέ, παγωτό, φαγητό, κ.λ.π. Διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα: Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

ΡΩΜΗ – ΝΑΠΟΛΗ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ακολουθεί αναχώρηση για Νάπολη. Σήμερα θα γνωρίσουμε την πόλη της μυθικής σειρήνας Παρθενόπης, με τη μοναδική θέα στον ομώνυμο κόλπο, με φόντο το Κάπρι,  την Κοστιέρα του  Σορέντο και το διάσημο βουνό-ηφαίστειο, τον Βεζούβιο.

Θα μάθουμε για τη μακρόχρονη ιστορία της, για την ελληνική καταγωγή της, όπως εξ άλλου μας μαρτυράει το όνομά  της, αλλά και για τους πολλούς λαούς από τους οποίους κατακτήθηκε.   Μέχρι την Ένωσή της με την Ιταλία (1860-61), από εδώ πέρασαν οι Ρωμαίοι, το Βυζάντιο, οι Νορμανδογερμανοί, οι Φράγκοι, οι Αραγώνες, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, ακόμα και οι Αυστριακοί. Όλοι άφησαν από κάτι στο πέρασμα τους, υλικό αλλά και πνευματικό, πλάθοντας έτσι τη διάσημη στους Ιταλούς «napoletanità», την ιδιαίτερη δηλαδή πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα της πόλης και των ανθρώπων της.

Είναι αυτό που  συναντάει και γνωρίζει κάποιος σήμερα, περπατώντας στο πλούσιο αρχιτεκτονικά και σύνθετα δομημένο ιστορικό της κέντρο,  γνωρίζοντας ταυτόχρονα τα ήθη και τον τρόπο ζωής των ναπολιτάνων. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι η πόλη υπήρξε στο παρελθόν, για πάνω από τέσσερεις αιώνες, το κέντρο και η πρωτεύουσα,  του βασιλείου των δύο Σικελιών ή του βασιλείου της Νάπολης, όπως κατά καιρούς το έλεγαν (1443-1860).

Η μεγάλη πλατεία Πλεμπισίτο, με το βασιλικό μέγαρο και τη νεοκλασική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου της Πάολα,  το όμορφο και ιστορικό καφέ Γκαμπρίνους, το θέατρο Σαν Κάρλο, η στοά του Ουμπέρτο του 1ου, οι κεντρικοί δρόμοι  βία Τολέδο και βία Κιάια με τα μπαρόκ κτήρια και τα εμπορικά καταστήματα, η γειτονιά της  χιλιοτραγουδισμένης  Σάντα Λουτσία και τα  καλοδιατηρημένα κάστρα, είναι μέρος  από την πολυσύνθετη  εικόνα της πόλης. Χρόνος ελεύθερος για έναν καφέ  ή ένα από τα   γνωστά ναπολιτάνικα γλυκά (σφολιατέλα/παστιέρα/μπαμπά).

Μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση. Το απόγευμα-βραδάκι, περίπατο στην καρδιά της πόλης, στο παλαιότερο κομμάτι του ιστορικού κέντρου και στους ιστορικούς δρόμους via dei Librai και via dei Tribunali. Την περίοδο αυτή, εκτός από τη γραφικότητα της περιοχής που  πάντα γοητεύει τους επισκέπτες , υπάρχουν  και τα χριστουγεννιάτικα χρώματα και αρώματα των ημερών, όπου ανάμεσα στις πολλές όμορφες εικόνες, ξεχωρίζουν οι περίφημες φάτνες, στολισμένες με υπέροχες  χειροποίητες φιγούρες  ανθρώπων και ζώων, που πλαισιώνουν την κεντρική σκηνή της αναπαράστασης της Γέννησης του Χριστού. Όλα αυτά τα στοιχεία,  θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί η Νάπολη αποκαλείται και είναι γνωστή ως, Bella Napoli. Εξ’ άλλου όπως έλεγαν κάποτε, «vedi Napoli e poi  muori», που σημαίνει ότι πρωτού φύγει κανείς από αυτόν τον κόσμο, πρέπει οπωσδήποτε να τη γνωρίσει. Γιατί  αυτή η εμπειρία  της γνωριμίας της πόλης με το πλούσιο  παρελθόν, σε συνδυασμό με  τις ομορφιές του τόπου και την ζεστασιά των ανθρώπων, είναι μαγική και μένει αξέχαστη. Διανυκτέρευση,

Σημείωση: Στην  περιφέρεια της Καμπανίας όπου βρίσκεται η Νάπολη,  γευόμαστε  ζυμαρικά με θαλασσινά, τη σαλάτα καπρέζε (ντομάτα και μοτσαρέλα) ή ραβιόλι καπρέζι (με γέμιση τυριών και μυρωδικών με συνοδεία σάλτσας ντομάτας), ή την ιμπεπάτα ντι κότσε(μύδια βραστά αρωματισμένα), πάστα αλό σκόλιο (ζυμαρικά με θαλασσινά), πόλπο αφογκάτο (χταπόδι με σάλτσα ντομάτας). Επίσης σαλσίτσια ε φριαριέλι (χοιρινό λουκάνικο με χόρτα), κρέατα της ώρας, πίτσα ναπολετάνα, σπαγγέτι αλά πουτανέσκα (με σάλτσα τομάτας, σκόρδο, ελιές και κάπαρη), πάστα αλά τζενοβέζε (με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο κρέας, καρότο και σέλινο), πάστα αλό σκαρπαριέλο (με τοματάκια, σκόρδο, βασιλικό και τριμμένο  τυρί), γλυκαινόμαστε με  την τόρτα καπρέζε, μπαμπά η σφολιατέλα ή την ντελίτσια αλ λιμόνε και  πίνουμε ένα αυθεντικό δροσερό λιμοντσέλο. Ασφαλώς και έναν  κλασικό  εσπρέσο ή έναν καπουτσίνο.

6η Ημέρα: Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

ΜΑΤΕΡΑ – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΟ – ΜΠΑΡΙ / ΠΑΤΡΑ (ANEKSUPERFAST

Αναχώρηση για την περίφημη πόλη Ματέρα (60.000 κατ.). Η πόλη βρίσκεται στην περιφέρεια της Μπαζιλικάτας και είναι  χτισμένη δίπλα σε βαθιά χαράδρα, πάνω σε οροπέδιο, στα 400μ υψόμετρο. Είναι από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου και έχει μακρά και διαχρονική εξελικτική πορεία.

Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει τρία πρόσωπα: το νέο, με κτήρια που χτίστηκαν από το 1953 και ύστερα, το μεσαιωνικό, με κτήρια δημόσια και ιδιωτικά και κυρίως εκκλησίες χαρακτηριστικές της εποχής και αυτό το ξεχωριστό και ιδιαίτερο, με τις υπόσκαφες και ημιυπόσκαφες κατασκευές, τα ξακουστά «Σάσι της Ματέρας» (πέτρες), τα οποία βρίσκονται στις πλαγιές της χαράδρας. Η αρχική εγκατάσταση ξεκίνησε προϊστορικά, στα φυσικά σπήλαια που παρουσίαζε η χαράδρα στις πλαγιές της και συνεχίστηκε στο πέρασμα του χρόνου με τη δημιουργία υπόσκαφων ή ημιυπόσκαφων σπιτιών, αλλά και εκκλησιών, μικρών εξωτερικών αυλών, δρόμων, μέχρι και νεκροταφείων.

Δημιουργήθηκαν έτσι οι δύο οικισμοί, που τράβηξαν σιγά – σιγά την προσοχή των επισκεπτών, αλλά και των διεθνών οργανισμών, με αποτέλεσμα να είναι από το 1993 στη λίστα της Ουνέσκο, ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά. Μάλιστα το 2019 η Ματέρα-μαζί με τη Φιλιππούπολη- ήταν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Πολλές κινηματογραφικές ταινίες ή σκηνές έχουν γυριστεί στα «Σάσι». Από το «κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Παζολίνι (1964),  το «ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» του Φραντσέσκο Ρόσι(1979), «τα Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον (2004), μέχρι το «No Time to Die» (James Bond 2019). Μετά τη γνωριμία της πόλης και σύμφωνα με τον χρόνο μας, θα είμαστε ελεύθεροι για καφέ και ξεκούραση.

Λίγος χρόνος ελεύθερος και  αναχώρηση για την κοιλάδα της Ίτριας (Οδηγήτριας) και την πρωτεύουσα των Τρούλων, το παραμυθένιο Αλμπερομπέλο. «Τρούλοι» ονομάζονται οι χαρακτηριστικές κωνικές στέγες των σπιτιών.  Είναι φτιαγμένες από επίπεδες πέτρες, οι οποίες τοποθετούνται οριζόντια και χωρίς συνδετικό υλικό σε ομόκεντρες βαθμίδες, που συγκλίνουν προς το εσωτερικό, έτσι ώστε η κάθε σειρά, να στηρίζει την από πάνω της, δίνοντας στο τέλος την κωνική μορφή στην κατασκευή. Φέρουν δε πάνω τους χαραγμένα με ασβέστη, χριστιανικά, μαγικά και παγανιστικά σύμβολα, που έχουν σκοπό να προστατεύουν από το κακό και την κακοτυχία.

Ο ένας δίπλα  στον άλλο, μοιάζουν να σχηματίζουν ένα πέτρινο δάσος από κώνους, δημιουργώντας μια μοναδική αρχιτεκτονική εικόνα και κάνοντας διάσημο αυτό το μέρος, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Περπατώντας στα γραφικά δρομάκια, συναντάμε πολλά από αυτά τα σπίτια ανοικτά  και επισκέψιμα, καθώς φιλοξενούν μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ και τοπικά προϊόντα, όπως λάδι, κρασί και ζυμαρικά. Άλλα πάλι, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα, να λειτουργούν ως κατοικίες. Χρόνος ελεύθερος και αναχώρηση για το Μπάρι.  Άφιξη στο λιμάνι, τακτοποίηση εισιτηρίων και καμπινών και πλεύση για  Πάτρα (Αναχ. 19.30  Διανυκτέρευση εν πλω).

7η Ημέρα: Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΤΡΑ –  ΑΘΗΝΑ 

Άφιξη στο λιμάνι της Πάτρας και επιστροφή οδικώς στην Αθήνα.